Koncerty
Smaki świata - Kolumbia
Muzyka świata
KUCHNIA I MUZYKA
Podczas koncertu zabrzmią największe latynoskie przeboje: La camisa negra, Guantanamera, La bamba. Nie zabraknie również opowieści o obyczajach i kuchni Kolumbii oraz degustacja niektórych tamtejszych specjałów.
Smaki świata - Kolumbia
zupa ajiaco, mrówki dupiaste i tradycyjne arepy
22 kwietnia 2018 r., godz. 17.00
Antresola - miejsca nienumerowane
W programie wieczoru:
- opowieść o kuchni i obyczajach Kolumbii
- koncert gorących rytmów latynoskich i kolumbijskich
- degustacja specjałów kuchni kolumbijskiej (kawa, zupa ajiaco, mrówki dupiaste i słodycze z Guayaby)
Magdalena Lechowska to Polka o latynoskiej duszy. Dorastała w egzotycznej Kolumbii chłonąc od najmłodszych lat tamtejsze rytmy, melodie i kulturę iberoamerykańską. To jedyna polska wokalistka mająca w swoim repertuarze takie gatunki jak flamenco, tango argentyńskie, salsę, rancherę, bolera, cumbię i muzykę andyjską! Charyzmatyczny i pełen słońca wokal Magdaleny, liryczna trąbka Dominika Borka, wybitna gra na gitarze Karola Macha i energiczna gra na instrumentach perkusyjnych Łukasza Kurzydło sprawią, że słuchacze poczują klimat Ameryki Łacińskiej. Niekwestionowanym atutem zespołu jest wokalistka Magdalena Lechowska, która w unikatowy sposób zarówno swoim śpiewem jak i ekspresją tworzy niepowtarzalny latynoski klimat. Podczas koncertu zabrzmią największe latynoskie i kolumbijskie przeboje takie jak: La camisa negra, Guantanamera, La bamba, Besame mucho i bolera największej kolumbijskiej gwiazdy Shakiry.
Magdalena Lechowska
Polka o latynoskiej duszy! Urodziła się w Krakowie, ale dorastała w egzotycznej Kolumbii chłonąc od najmłodszych lat tamtejsze rytmy, melodie i kulturę iberoamerykańską. To jedyna polska wokalistka mająca w swoim repertuarze takie gatunki jak flamenco, tango argentyńskie, salsę, rancherę, bolera, cumbię i muzykę andyjską! Charyzmatyczny i pełen słońca wokal Magdaleny, liryczna trąbką Dominika Borka, wybitna gra na gitarze Karola Macha i energiczna gra na instrumentach perkusyjnych Benjamina Mbeda Ndege sprawią, że słuchacze poczują klimat Ameryki Łacińskiej. Niekestionowanym atutem zespołu jest wokalistka Magdalena Lechowska, która w unikatowy sposób zarówno swoim śpiewem jak i ekspresją tworzy niepowtarzalny latynoski klimat. Podczas koncertu zabrzmia najwieksze latynoskie i kolumbijskie przeboje takie jak: La camisa negra, Guantanamera, La bamba, Besame mucho i bolera najwiekszej kolumbijskiej gwiazdy: Shakiry!
W skład zespołu wchodzą:
- Magdalena Lechowska - śpiew
- Karol Mach - gitara
- Dominik Borek - trąbka
- Łukasz Kurzydło - instrumenty perkusysjne
Specjały kuchni kolumbijskiej:
HORMIGAS CULONAS (tłum. Mrówki dupiaste) to najbardziej znane owady w kolumbijskiej kuchni! Pochodzą z regionu Santander położonego w północno wschodniej częsci Kolumbii. Te jadalne owady, należą do rodziny mrówek zbierających liście i spotykane są wyłącznie na kontynencie amerykańskim, od Argentyny, po południową granicę Stanów Zjednoczonych. Mrówki z Santander odkryte zostały ponad 500 lat temu przez Indian Guanes zamieszkujących te tereny.
Kawa kolumbijska należy do czołówki sprzeawanych kaw na świecie, a sama Kolumbia, to prawdziwy tygrys w jej produkcji. Tereny, na których leży Kolumbia to idealne miejsce do uprawy kawowców. Stała temperatura w ciągu roku, oscylująca pomiędzy 17 - 23 stopniami Celsjusza, nasłonecznione stoki pogórza Andów, wysokie na 1200 - 1800 m n.p.m. i idealne wręcz gleby z domieszką pyłów wulkanicznych - warunki idealne.
Ajiaco - Zupa o tej rzadko spotykanej nazwie popularna jest w Kolumbii i na Kubie. Jej podstawowym elementem są ziemniaki, kurczak i mleko, choć wielu zaskakuje połączenie tych smaków z m.in. awokado, kukurydzą lub kaparami. Bez obaw, kolumbijczycy wiedzą co dobre, a sam przepis ma ponad 1000 lat!
Słodycze z Guayaby.
Informacje / Bilety:
- Data: 22 kwietnia 2018 r., godz. 17:00
- Bilet: 30 zł
- Antresola: miejsca nienumerowane
- Sprzedaż i informacje: Kasa CSM - tel. 14 633 46 04
- Rezerwacja biletów ważna 3 dni